Floralia Country Festival

 

 

 

 

 

 

 

 

Na tweeëndertig afleveringen valt het doek voor FLORALIA COUNTRY. Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu is het dan definitief afgelopen met het eens zo grote en internationaal bekend staande country-music festival in Oosterhout.

 

Het bestuur van stichting Floralia heeft deze week helaas moeten besluiten de stekker uit het jaarlijkse festival, te trekken. Het zou niet verantwoord zijn nog langer de nek uit te steken en ieder jaar opnieuw te grote financiële risico’s te nemen. Al een jaar of zes worstelt Floralia met tegenvallende bezoekersaantallen en daardoor aanmerkelijk minder inkomsten.

 

De viering van het vijfentwintigste aflevering van “Floralia Country” in 2005, was nog een topper van de bovenste plank, waarbij vele duizenden uit binnen- en buitenland naar Oosterhout kwamen, om o.a. getuige te zijn van de jubileumact die Floralia op haar programma had staan: The Bellamy Brothers” Toen nog zag het er zeker niet naar uit dat binnen een paar jaar de klad zou komen in de populariteit van de countrymuziek in West Europa.

 

De jaren daarna, opnieuw toonaangevend programma’s met bekende artiesten als Steve Wariner, George HamiltonIV, Billy Yates e.d. (USA), de groep South Mountain uit Canada en bijv. de Nr 1 van Europa, Sarah Jory met haar band.Toch moest geconstateerd worden, alle inspanningen ten spijt, dat de bezoekersaantallen steeds maar gingen teruglopen. De populariteit van countrymuziek was sterk aan het afnemen.

 

Dat had weer tot gevolg dat het bekende Countrymagazine “Country Gazette” ophield te bestaan. Ook heel vervelend voor Floralia en het country-minded publiek, was het gegeven dat het bekende K.R.O-radioprogramma “Country Time” van de radio verdween. Daardoor kwam er ook een einde aan de meer dan twintig jaren bestaande samenwerking tussen Floralia en de K.R.O.

 

Ieder jaar opnieuw werden er radio- opnamen van het festival gemaakt en gedurende een aantal weken uitgezonden. Terwijl ook ’n keer of acht K.R.O-Televisie uitzendingen maakte van het Oosterhoutse muziekspektakel.

 

De achterliggende gedachte bij het organiseren van aanvankelijk andere evenementen- en vervolgens het countryfestival,bij Floralia, was het binnenkrijgen van geld om de showtuin te kunnen blijven exploiteren. Dat is altijd heel goed gelukt, waardoor het in de topjaren van het festival voor de organiserende stichting mogelijk was een prachtig clubhuis, een grote schuur en zelfs een mooi overdekt podium te bouwen. Een betere investering leek niet mogelijk. Floralia heeft nooit subsidie ontvangen en wist het toch voor elkaar te krijgen de prachtige showtuin in stand te houden en jaarlijks – vrij toegankelijk- open te stellen voor het publiek.

 

Bij de teruglopende bezoekersaantallen, ontstond het probleem dat het steeds moeilijke werd geld te reserveren voor het programma van weer een volgend festival. “We hebben, aldus het bestuur, de laatste jaren te maken gehad met festivals waarbij er maar nauwelijks iets over bleef voor de verenigingskas. Vijf jaar achtereen moesten we constateren dat we inteerden op onze reserves”.

 

Al een paar keer is geprobeerd met het presenteren van ( bijv.op de zaterdag van het festival) andere soorten muziek, die meer voor het “Grote publiek” bestemd was, extra publiek te trekken om daardoor het voortbestaan van het countryfestival veilig te stellen. Het mocht echter niet baten. Zo stonden bands als “The Tribute to the Cats” op het podium en gangmakers, zoals de bekende band “Glamourama” en de Belgische Eddy Wally. Allemaal best leuk, maar het bracht niet die extra financiën binnen, om de zaak veilig te stellen.

 

Met ingang van 2011 is vervolgens het roer omgegooid en is het aanvankelijk tweedaags festival, teruggebracht naar slechts één dag. ( de zondag) We gingen van aanvankelijk twee,podia, terug naar een groot podium. En meer dan in het verleden, werd aansluiting gezocht bij de liefhebbers van line-dansen. Dat betekende dat er meer dansmuziek en zelfs een disk-jockey in het programma werd opgenomen, er werden dansdemonstraties en workshops verzorgd, enz. Allemaal best gezellig. Een evenement waar de bezoekers zich prima wisten te vermaken en waar altijd nog de voor Floralia kenmerkende sfeer werd geproefd.Vorig jaar werd, om de zaak nog meer leven in te blazen, zelfs een landelijke “country-zangcompetitie” onder de naam “COUNTRY STARS” georganiseerd. Bij de voorrondes die in Noord- Midden- en Zuid Nederland werden georganiseerd, was de interesse onder de deelnemers groot. De finale vond plaats op zondag 14 augustus tijdens “Floralia Country”.Bijzonder verrassend was wel dat de – los van Floralia staande- jury, als uiteindelijke winnaar koos voor de Oosterhouter Raymond Maas.Als onderdeel van de gewonnen prijs kreeg hij te horen dat hij bij de aflevering 2013 van Floralia Country, in het programma zou staan. Helaas echter kan deze belofte niet nagekomen worden…Alle inspanningen ten spijt, moest toch geconstateerd dat de bezoekers die op het dans-en muziekfestival uitkwamen, toch te weinig in getal waren om van een succesvol evenement te kunnen spreken. Het bestuur van Floralia heeft daaruit haar conclusie getrokken en laat definitief het doek vallen, voor het eens zo succesvolle evenement. Helaas, het is niet anders.

 

De eerste aflevering van het “Floralia Country Festival”zoals destijds de naam luidde, vond plaats gedurende het tweede weekend van augustus in 1981. Meteen al bleek dat Floralia met het item “country” een schot in de roos had geraakt. Aan dat tweede weekend is men altijd vast blijven houden. Vanaf de tweede/derde aflevering, maakte het festival een stormachtige groei mee. Als snel werd er in heel Nederland onder het countrypubliek met respect gesproken over dat prachtige country-weekend in Oosterhout. De showtuin bleek een ideale gelegenheid om een dergelijk openlucht-muziekspektakel op te zetten.De bezoekersaantallen stegen al even hard, wat tot gevolg had dat er steeds meer inkomsten binnenkwamen. Het geld werd enerzijds besteed aan het steeds maar verfraaien van de showtuin en het sparen voor de bouw van een nieuw clubhuis e.d. Ook werd ieder jaar geld opzij gezet om een gezonde basis te hebben voor weer een volgend festival.De stijgende lijn kreeg steeds weer impulsen, doordat het mogelijk werd een steeds groter en mooier programma samen te stellen. Grootheden uit de countrymuziek, als Lucille Star, Freddy Fender, Bobby Bare, en zoals eerder al genoemd The Bellamy Brothers, allen vanuit de USA, werden naar Oosterhout gehaald. Daarnaast ook vele Europese toppers, die werkelijk vanuit alle landen naar Floralia kwamen. Bezoekersaantallen stegen tot ca. 15.000 mensen per weekend. Floralia Country stond als een huis en werd bestempeld als een van de grootste en mooiste country-evenementen van West Europa.Al na drie afleveringen kreeg de K.R.O. belangstelling voor Floralia, waardoor een ca. twintigjarige samenwerking ontstond. Ruud Hermans, countryzanger en presentator bij de K.R.O, werd de vaste presentator bij Floralia, enz. enz. De grootste successen werden gehaald, gedurende de tweede helft van de negentiger jaren. Dat was dan ook de periode dat besloten werd een groot overdekt, vast podium te gaan bouwen. Niets wees erop dat er nog eens andere tijden zouden aanbreken.

 

Twintig jaar lang werd Floralia Country uitgeroepen tot het grootste en beste countryevenement van de Benelux en ontving daarvoor evenveel awards. Nu, is het definitief afgelopen. Alleen wanneer zich iemand meldt met een grote zak geld, zou er nog iets te redden zijn. Het is echter een illusie te veronderstellen dat zo iets anno 2013, werkelijk gebeurt.

 

De leden van Floralia, hebben altijd met veel plezier en enorm veel inzet, gewerkt aan het realiseren van zoals het genoemd werd, “het verenigingshoogtepunt”, het festival.Het zal wennen zijn om na 32 jaren de drukte en spanning, die gepaard ging met het festival, te moeten missen.

 

Het wegvallen van het countryfestival betekent echter niet dat Floralia meteen de handdoek in de ring gooit en het resultaat van 44 jaar tuinieren – de showtuin- zomaar overboord gooit. Er gaat vast en zeker iets anders komen om het voorbestaan van Floralia veilig te stellen.........

(Tekst ook te downloaden als pdf bestand hieronder). 

 Persbericht Floralia Country Januari 2013.pdf
609 downloads

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb